PSMA, prostat spesifik membran antijeninin kısaltmasıdır. Bu protein, prostat hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir protein olup, özellikle kanserli prostat hücrelerinde normal hücrelere oranla 1000 kata kadar fazla düzeyde bulunur. Özellikle prostat kanseri hücrelerinde belirgin şekilde bulunması, prostat kanseri teşhis ve tedavisinde önemli hedef olmasını sağlar. Tanısal görüntülemede PSMA, pozitron emisyon tomografisi (PET) taramaları için bir hedef olarak kullanılır. Bu özellik, vücut içinde prostat kanserinin son derece hassas şekilde görselleştirilmesini sağlar. PSMA PET çekimi, geleneksel yöntemlere kıyasla üstün duyarlılık ve doğruluk sunarak vücuttaki prostat kanserinin varlığını ve yayılımını tespit etmeye yardımcı olur. Bu görüntüleme tekniği özellikle prostat kanseri şüphesi odakların gösterilerek doğru alanlardan biopsi yapılması, nüks eden veya metastatik prostat kanserini tespit etmede ve tedaviye yanıtı değerlendirmede faydalıdır.
PSMA PET görüntüleme, başta prostatla ilişkili hastalıklar olmak üzere özellikle çeşitli kanserin tanı ve takibinde tercih edilir. PSMA PET'in yaygın olarak kullanıldığı alanlar şunlardır:
PSMA PET, birincil ve tekrarlayan prostat kanserini tespit etmede son derece etkilidir. Prostat kanseri hücrelerinin detaylı görüntülenmesini sağlar, hastalığın doğru evrelenmesine ve yerinin belirlenmesine yardımcı olur. Bu, cerrahi, radyasyon terapisi veya hedefe yönelik tedavi gibi tedavi stratejileri konusunda bilinçli kararlar alınmasını sağlar.
Prostat kanseri için başlangıçtaki tedaviden sonra, bazı hastalar prostat özgül antijen (PSA) seviyelerinde artış yaşayabilir, bu da biyokimyasal nüks ettiği anlamına gelir. PSMA PET, nükseden hastalığın konumunu ve yayılma derecesini belirlemede değerlidir ve kurtarma tedavisi kararlarını yönlendirir.
PSMA PET, prostat kanserinin diğer vücut bölgelerine, özellikle lenf düğümlerine, kemiklere veya uzak organlara metastazını (yayılmasını) tespit etmede önemli rol oynar. Metastatik lezyonların kapsamlı görüntülenmesini sağlar, tedavi planlamasına yardımcı olur ve tedaviye yanıtın izlenmesine yardımcı olur.
PSMA Pet, prostat kanseri için tedavi gören hastalarda tedaviye yanıtı değerlendirmek için kullanılır. Zaman içinde PSMA ifadesinde ve tümör yükünde görülen değişiklikleri görselleştirerek tedavi etkinliğini değerlendirir ve tedavi yaklaşımlarını buna göre ayarlar.
PSMA Pet'in prostat kanseri ötesinde, renal hücreli karsinom, glioblastom, bazı meme ve kolorektal kanser türleri de dahil olmak üzere diğer PSMA ifadesi gösteren kanserlerdeki etkinliğini araştıran yeni çalışmalar bulunmaktadır. İlk bulgular olumlu olsa da bu bağlamlarda etkinliğini kesin olarak belirlemek için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Formu Doldurun Sizi 5 Dakika İçinde Arayalım
•PSMA PET taramasından sonra, hastaların iyi olmalarını sağlamak ve görüntüleme sonuçlarının yorumunu en iyi şekilde yapmak için işlem sonrası talimatlar izlenmelidir. Ga 68 PSMA PET taramasından sonra dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar:
Hidrasyon: Vücuttan radyoaktif izleyiciyi atmak için taramadan sonra bol miktarda sıvı içmek çok önemlidir. Bu, çevre dokulara ve organlara maruz kalınan radyasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
İstirahat: Bazı hastalar, özellikle işlem sırasında sedasyon uygulandıysa taramadan sonra yorgun veya bitkin hissedebilirler. İhtiyaç duyulursa günün geri kalanında dinlenmek ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak önemlidir.
İlaç: Hastalar, sağlık uzmanlarının talimatları doğrultusunda taramadan önce geçici olarak kesilen ilaçları almaya devam etmelidir.
Takip Randevuları: PSMA PET taramasının nedenine ve bulgularına bağlı olarak herhangi bir ileri yönlendirme veya tedavi önerisini tartışmak için sağlık uzmanları ile takip randevuları ayarlamak gerekir.
Semptom İzleme: Hastalar, taramadan sonra herhangi bir alışılmadık semptom veya yan etkinin farkında olmalı ve bunları derhal sağlık uzmanına bildirmelidir. Bunlar arasında alerjik reaksiyonlar, enjeksiyon yerinde aşırı kanama veya morarma gibi semptomlar bulunabilir.
Diyet: Hastalar, Sağlık uzmanları tarafından başka talimat verilmedikçe taramadan sonra normal diyetlerine geri dönebilirler.
Radyasyon Güvenliği: Radyoaktif izleyici alan hastaların, özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için maruziyeti en aza indirmek için önlemler alması önemlidir. Bu, belirli süre için yakın teması önlemeyi, ayrı yemek ve banyo eşyalarını kullanmayı ve vücut sıvıları için belirli atık yönergelerini izlemeyi içerebilir.
Tüm bilgiler tümör konseylerinde ayrıntılı ve multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmakta, hastalarımız her hekime ayrı ayrı başvurmak zorunda kalmamaktadır. Bu yaklaşım hastalarımızın tedavilerine güvenle devam etmesini sağlamaktadır. Tümör konseyleri hekimlerimizin tıp literatüründeki en güncel bilgilere ulaşmasını, uzmanlar arasındaki bilgi ve deneyim aktarımının gelişmesini sağlayarak tedavideki başarı oranlarını arttırmaktadırlar.
Doç. Dr. Tamer Aksoy, 2000 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden mezun olmuştur. SSK Tavşanlı Hastanesi Yönetim Temsilciliği görevinden sonra, SSK Ankara Etlik İhtisas Hastanesi Endokrinoloji Bölümünde Pratisyen olarak çalıştıktan sonra 2005 yılında Hacettepe Üniversite Nükleer Tıp Bölümünde asistanlık eğitmine başlamış ve 2009 yılında ihtisasını tamamlayarak Nükleer Tıp uzmanı olmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yaptıktan sonra 2011 yılında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göreve başlamıştır. 2012 yılında Acıbadem Hastaneler grubunda ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesinde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışan Aksoy, 2018 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Kliniğinde başladığı görevini 2023 yılında sonlandırmıştır.
2012 yılında Netherlands Cancer Institute – Antoni van Leeuwenhoek (NKI) Hastanesin (Amsterdam/Hollanda) Nükleer Tıp Kliniğinde (Hollanda) klinik araştırmacı olarak PET görüntüleme, Lenfosintigrafi ve Radyonüklid Tedaviler konusunda gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuştur. Şubat 2023’te Doçentlik ünvanını aldı. Mayıs 2023’ten beri hastalarına Hisar Hospital Intercontinental’de hizmet vermektedir.
• PSMA PET-CT taraması yaklaşık 1 ila 2 saat sürer. Bu süre, radyoaktif izleyicinin vücuda enjekte edilmesi, dağılması ve görüntülerin alınması için gereken zamanı içerir. Ancak süreç hastanın bireysel durumuna ve tarama için gereken özel koşullara bağlı olarak değişebilir.
• PSMA PET taraması SGK ile anlaşmalı olan hastanelerde, SGK tarafından belirtilen kriterlere uyulması halinde karşılanmaktadır.
Hastanemiz, uluslararası kabul görmüş standartlara uyumu ile JCI akreditasyon belgesine sahip dünyadaki önemli sağlık organizasyonları arasındaki yerini almış nadir hastanelerden biridir.
İlk Önceliği her zaman hastalarını sağlığına kavuşturmak olan Hisar Hospital Intercontinantal Bütünleşik Onkolojisine Sahip İlk ve Tek Hastanedir.
Sağlığınızı Alanında Uzman Tecrübeli Hekimlerimize Emanet Edin